Rakennustyömailla ja teollisuudessa työturvallisuus vaatii erilaisia ratkaisuja kuin eläintarhan työturvallisuus. Korkeasaaren työntekijät tarvitsevat monipuolista suojautumista, sillä yli parinkymmenen hehtaarin saarella työskentelee monen alan ammattilaisia.

Yli satavuotiaan Korkeasaaren lajikirjo ulottuu tundralle, sademetsiin ja aavikoille. Eläinlajeja on noin 150 – Afrikanpikkuvuohesta tuulihaukkaan ja turkoosipikkugekkoon.

Monipuolisia työnkuvia, monenlaista suojautumista

Skydda_HUB_korkeasaari_raappana_artikkeli_hero_640x250px
Korkeasaaren eläintarhan työsuojelu- ja turvallisuuspäällikkö Juho Raappanan mukaan sopivat suojaimet ovat työturvallisuuden lähtökohta.

Eläintarhan pyörittämiseen tarvitaan eläintenhoitajien ja asiakaspalvelijoiden lisäksi esimerkiksi aktiivista kiinteistönhuoltoa ja puutarhureita.

– Monipuolisen eläintenhoitamisen lisäksi Korkeasaaressa tehdään puutöitä sekä virikkeitä ja kuljetuslaatikoita eläimille. Putoamissuojaimia tarvitaan esimerkiksi kattolumitöihin ja kallioilla työskentelyyn, kuvailee Juho Raappana Korkeasaaren eläintarhan työsuojelu- ja turvallisuuspäällikkö.

Skyddan teknisen myyjän, Heikki Petrovin mukaan Korkeasaari on erikoiskohde, jonka suojaustarpeet ovat erityyppisiä kuin esimerkiksi rakennustyömaalla.

–  Eläinten tarhoja painepesurilla pestessä Korkeasaaren työntekijän on kuultava radiopuhelimensa, ja tämä pitää tietenkin ottaa huomioon kuulonsuojaimia valitessa, Heikki Petrov antaa esimerkin.

Hengityksensuojaimia tarvitaan esimerkiksi eläinten tilojen siivouksessa. Lisäksi kypärässä pitää olla visiiri, sillä eritteitä pestessä tulee hengityksen lisäksi suojata myös kasvot. Pistosuojakäsineet taas suojaavat pieneläinhoitajia naarmuilta.

Skydda_HUB_korkeasaari_tuotteet_artikkeli_hero_640x250px

Korkeasaari kehittää työturvallisuutta

Skydda on turvannut Korkeasaaren työntekijöiden työpäiviä reilun vuoden ajan. Eläintarhan suunnitelmissa on muuttaa työturvallisuus nykyistä enemmän henkilökeskeiseksi. Menossa on uudistus, jonka myötä jokainen henkilökohtaista suojausta tarvitseva työntekijä saa oman henkilökohtaisen suojainkassin. Jokaisen kassin sisältö laaditaan työntekijän työtehtävistä lähtien.

Suojainkasseissa tulee olemaan esimerkiksi:

  • kypärä
  • huomioliivi
  • kuulonsuojaimia
  • hengityksensuojaimia
  • työkäsineitä, kuten viiltosuojakäsineet

– Sopivat suojaimet ovat työturvallisuuden lähtökohta.  Meillä – kuten monella muullakin työpaikalla – suurin vaara tapaturmalle on liukastuminen, siksi työkengät ovat yksi tärkeimmistä varusteista.

Helsingin Skydda Storen sijainti Kalasatamassa saa kiitosta, sillä Raappanan mukaan Storessa Korkeasaaren työntekijöiden on helppo käydä kokeilemassa suojaimia. Kaikkiaan Raappana on tyytyväinen yhteistyöhön Skyddan kanssa.

– Skydda oli aidosti kiinnostunut suojaintarpeistamme ja palvelu oli hyvää. Uskoisin, että ensi vuonna alkukesästä olemme saaneet jo kokemuksia ja tuloksia henkilökohtaisten suojainkassien toimivuudesta työturvallisuuden edistäjänä.

Kirjoitettu 30/04/ 2020

Sinua voisi kiinnostaa myös