Skydda_HUB_2020_04_Artikkeli_hero_Iholla_900x300px

Käsiin kohdistuvilta fysikaalisilta ja kemiallisilta riskeiltä osataan jo luonnostaan suojautua: hankitaan turvallisempia aineita ja parempia suojakäsineitä. Mietitään myös uusia työtapoja, joilla vältetään turhaa ihon kuormitusta.

Valitse käsienpesuaineet työtehtävän mukaan

Mutta miten hoidetaan esimerkiksi niinkin arkinen asia kuin käsien pesu? Tarvitseeko siitä nyt erikseen kirjoittaa? Kyllä tarvitsee! Katsopa työpaikkasi käsienpesupaikkaa. Jos teet työtä, jossa kädet likaantuvat päivän aikana ja käsiä täytyy pestä usein, niin onko koko prosessi ajatuksella suunniteltu?

Monesti se helpoin ratkaisu on, että pesupaikalla on purkki jotain pesuainetta Fairystä erilaisiin pesutahnoihin ja homma on hoitunut siten jo vuosia. Niin varmasti, muutenhan olisi jo noussut kapina.

Kun asia mietitään perusteellisesti, niin työpaikalla tapahtuu paljon enemmän. Käsienpesuaineet tulee valita tarpeen mukaan. Tarjolla voi olla esim. 2-3 eri pesuainetta, joista työntekijä voi valita sopivimman kunkin tilanteen mukaan.

Ihovoiteet käyttöön kaikille

Hyvään käsien hoitoon kuuluvat myös ihovoiteet ennen työtä ja työn jälkeen. Niillä voidaan helpottaa lian irtoamista pesussa, jolloin ei tarvitakaan niin kovia pesuaineita kuin on totuttu. Hoitovoiteet ovat myös tärkeitä palauttamaan ihon kosteustasapainoa päivän rasitusten jälkeen.

Tärkeää on myös miettiä käsihygieniatuotteiden annostelu työpaikalla. Siihen kuuluu se, että annostelijat on sijoitettu sopiviin paikkoihin ja myös se, että kapasiteettia on riittävästi tarjolla. On rasittavaa kokea tilanne, jossa automaatti korahtaa tyhjyyttään juuri silloin, kun sinulla on likaiset kädet.

Ammattitaudeista ja ammattitautiepäilyistä 22,5% on ammatti-ihotauteja (TTL/v. 2013) ja niistä 90% on käsi-ihottumia. Vuosittain ilmenee n. 1.000 uutta tapausta.

Yksi tapa minimoida tämän osa-alueen riskit, on panostaa toimivaan käsihygieniaan työpaikalla.

Käsien hyvinvointi on käsiesi ulottuvilla!

Jarkko Tukiainen
Suomen Ensiturva

Jarkko_Tukiainen_450x550pxJarkko Tukiainen on Suomen Ensiturvan toimitusjohtaja. Suomen Ensiturva on ensiaputuotteiden, hygieniatuotteiden ja suojaintuotteiden maahantuontiin ja markkinointiin erikoistunut yritys ja Skyddan yhteistyökumppani.

Kirjoitettu 18/09/ 2019

Sinua voisi kiinnostaa myös