Korkeasaaressa työturvallisuusasioissa pitää ottaa henkilökunnan lisäksi huomioon myös eläintarhassa vieraileva yleisö sekä tarhassa asuvat eläimet. Turvattavia asioita on siis enemmän kuin teollisuuden tuotantolaitoksissa tai rakennustyömailla. Jo useamman vuoden ajan Korkeasaaressa on luotettu Skyddan työturvallisuustuotteiden valikoimaan.

Skydda_HUB_korkeasaari_raappana_artikkeli_hero_640x250pxKorkeasaaren eläintarhan työsuojelu- ja turvallisuuspäällikkö Juho Raappana kertoi aiemmassa työturvauutisessa eläintarhan monipuolisista työturvallisuusvaatimuksista. Jutun pääset lukemaan täältä.

Korkeasaaren eläintarhan työsuojelu- ja turvallisuuspäällikkö Juho Raappanan mukaan henkilökunnalle hankitut henkilökohtaiset työturvallisuuskassit antavat työntekijöille paremmat mahdollisuudet vaikuttaa omiin henkilönsuojaimiin.

Perusvarusteiden lisäksi on mahdollista hankkia myös spesiaalimpia henkilönsuojaimia.

Esimerkiksi eläintenhoitajilla voi olla erikoisvaatimuksia viilto- tai pistosuojahanskoissa, omasta toimenkuvasta riippuen. Joidenkin eläinten kanssa pitää valmistautua enemmän kynsiin ja hampaisiin kuin toisten.

– Omat kamat, oma vastuu, summaa Raappana henkilökohtaisten suojainten eduista.

Skydda_HUB_korkeasaari_tuotteet_artikkeli_640x250px

Korkeasaaren henkilönsuojainkassin perusvarustelu on:

  • kypärä
  • huomioliivi
  • kuulonsuojaimia
  • hengityksensuojaimia
  • työkäsineitä, kuten viiltosuojakäsineet.

Lisäksi Korkeasaaren henkilökunnalla on käytössään työkengät. Kuten monella muullakin työmaalla, liukastuminen on yksi iso turvallisuusriski myös eläintarhassa.

Raappanan mukaan yksi iso etu jokaisen omasta henkilösuojainkassista on, että kaappien perälle ei jää lojumaan käyttämättömiä suojaimia.

– Ilman henkilökohtaisia hankintoja voisi olla niin, että kaapissa on kymmenen kypärää, jotka ovat menossa ei-minnekään eikä kenelläkään ole niistä mitään vastuuta.

Koronapandemian lisäksi Korkeasaari varautui lintuinfluenssaan

Keväällä 2020 Suomessa alkanut koronapandemia vaikutti eläintarhan toimintaan, jopa niin radikaalisti, että eläintarha suljettiin väliaikaisesti pahimman pandemian ajan vuoksi.

Työturvallisuus on ennen kaikkea riskien ennakointia, ja Korkeasaaressa riskeihin varaudutaan henkilönsuojaimien lisäksi myös koulutuksella ja hyvällä suunnittelulla.

Henkilökunta jaettiin toisistaan erotettuihin toimintayksiköihin, ja mahdollisten sairastumisten tai karanteenien vuoksi varauduttiin myös kouluttamalla etätöihin pääosin siirtynyt toimistohenkilökunta hätäruokintakierroksiin. Raappana kertoo itsekin opetelleensa tarvittaessa ajamaan mönkijällä märehtijöille ruokaa ja juomaa, jotta eläinten perustarpeet on turvattu joka tilanteessa.

– Onneksi meille henkilösuojaimien käyttäminen on päivittäistä ja käytössä on omiakin varastoja, sillä muuten olisimme olleet pulassa, kun pandemian alkuvaiheessa hengityksensuojaimet ja käsidesit olivat vähissä.

Korkeasaaressa myös eläimet pitää suojata koronatartunnalta, siksi esimerkiksi kaikissa sellaisissa sisätiloissa, joissa eläimillä on riski sairastua koronavirukseen, sisätiloissa eläintenhoitajat käyttävät maskeja. Kaikkiaan Korkeasaaren eläintarhassa lajeja on noin 150, uusimpana tulokkaana ovat uhanalaiset, vuohieläimiin kuuluvat takinit.

– Lintuinfluenssaan varauduimme myös, kun tautia oli niin paljon valkoposkihanhien talvehtimisalueilla. Turvasimme omia lintulajejamme esimerkiksi rajoittamalla kulkua tiloihin, tautisuluilla ja erilaisin fyysisin estein, etteivät luonnonlinnut pääse lähelle Korkeasaaren lintuja.

Raappanan mukaan koronapandemian kokemukset auttoivat varautumaan myös lintuinfluenssaan, ja onneksi tilanne on lintuinfluenssan osalta jo rauhoittunut.

Helteinen kesä ja Korkeasaaren työturvallisuus

51311064076_65c9acab26_bKuvateksti: Helteisinä päivinä saukkojen jäävirikkeisiin on piilotettu kalaa tai simpukoita. Kuva: Mari Lehmonen (2021) Korkeassari Zoo Helsinki.

Kesä 2021 on ollut äärimmäisen lämmin Suomessa, hellepäiviä on heinäkuun lopussa jo noin 50. Yhtä lämmintä kesää elettiin viimeksi vuonna 2018. Korkeat lämpötilat ovat haaste myös työturvallisuudelle.

– Meillä on pieni organisaatio, ja olen tänä kesänä päässyt esimerkiksi liikenteenohjaukseen, jotta taukoja on saatu pidettyä riittävästi.

Raappanan mukaan kolmen vuoden takaisista kokemuksista on ollut apua, mutta ilmastointilaitteita on asennettu eläintarhaan noin kymmenkunta lisää, kun olemassa olevat ratkaisut eivät viilentäneet työskentelytiloja tarpeeksi.

Työsuojelun näkökulmasta on henkilökunta haluttu turvata myös auringonpaisteelta. Henkilökunnalle on tarjottu säänmukaista vaatetusta, kivennäisvesiä, suolaista välipalaa, tarvittaessa aurinkolasit sekä aurinkorasvaa (suojakerroin SPF 50).

Lapsiperheiden suosimassa kohteessa ensiapuvalmius on tärkeää

Korkeasaaressa vierailee tavanomaisena vuonna noin puoli miljoonaa ihmistä. Valtaosa on lapsiperheitä.

– Ensiapupuolella pitää olla hyvä valmius. Varsinkin laastaria ja kylmäpusseja kuluu, kun kävijäkunnassa on niin paljon pieniä lapsia, joille sattuu usein kaatumisia.

Rappana kiittelee Skyddan ensiaputarvikevalikoimaa, ja sieltä Cederrothin ensiaputarvikkeita, joissa on kätevä täydennyssarja ensiapukaappeihin. Jos jotakin tarvitsee lisää tai sisältöä menee vanhaksi, on ensiapukaappiin helppoa hankkia täydennystä, vaikka paikan päältä Helsingin Skydda Storesta Kalasatamasta.

Kirjoitettu 16/08/ 2021

Sinua voisi kiinnostaa myös