Skydda on Suomen hiihtomaajoukkueen suksihuoltajien työturvallisuuden ratkaisun tarjoaja.

Hiihtoliitto_artikkeli-hero_Hukka_900x500pxHiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka kehuu muutaman vuoden ikäisen huoltorekan ilmanvaihtoa. Se yhdistettynä CleanAIR®-tuotteisiin auttaa pitämään huoltajien työturvallisuuden hengitysilman osalta hyvällä tasolla. Kuva: SHL/Jesse Väänänen

Suomen hiihtomaajoukkueen suksihuoltajat käyttävät hengityksensuojaiminaan CleanAIR®-tuotteita.  Hengityksensuojausta tarvitaan huoltorekassa jopa kahdesta kolmeen tuntia päivässä, tarve riippuu paljon sääolosuhteista.

Jokaisella suksihuoltajalla on hengityksensuojain, kun fluoripulvereita poltetaan tai kun fluoripohjaisia voiteita harjataan. Hengityksensuojaimilla suojaudutaan kaasuja ja pölyjä vastaan.

Puhallinlaitteen kasvo-osa pitää kasvot kuivina ja raikkaina

Lähes kymmenen vuotta suksihuoltajana työskennellyt hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka kertoo käyttäneensä koko huoltajauransa ajan ylipaineella toimivaa kasvo-osaa mukavuuden vuoksi.

– Kasvot pysyvät kiertoilmamaskin ansiosta kuivina ja raikkaina toisin kuin kertakäyttömaskin kanssa, vuonna 2018 maastohiihdon huoltopäällikkönä aloittanut  Hukka sanoo.

Nyt käyttöön otetaan CleanAIR® UniMask -puhallinsuojaimet. 

Hukka kertoo, että tällä kaudella huoltajat ovat erityisesti kiinnittäneet huomiota siihen, että maski on päässä aina, kun yksikin huoltajista tekee sellaista työtä, että hengityksensuojainta tarvitaan.

Yhtä tärkeää kuin huoltajien hengityksensuojaus on, että urheilijat eivät saa käydä huoltorekassa, kun fluorivoitelu on käynnissä. Ruotsissa aikoinaan tehdyn tutkimuksen mukaan jopa lyhytaikainenkin fluoriyhdisteiden hengittäminen laskee urheilijan suorituskykyä noin 10–15 prosenttia.

Urheilijoiden kanssa hiihtomaajoukkueen huoltajat ovat sopineet, että huoltorekassa vietetään mahdollisimman vähän aikaa.  Hukan mukaan on sovittu, että huolto menee aina rekan ulkopuolelle keskustelemaan urheilijan kanssa. Rekan seinällä on myös työsuojeluohjeet, ja Hukka kertoo, että niitä kerrataan ahkerasti myös yhteisissä palavereissa.

Hiihtoliitto_artikkeli_huoltorekka_900x500pxHuoltorekassa on jopa 500 paria suksia. Suomen hiihtomaajoukkueella on kaksikerroksisessa rekassa tilaa noin sata neliötä. SHL/Jesse Väänänen

Kisapäivänä hiihtomaajoukkueen huolto testaa jopa kymmenen pulveria, urheilijalle pulveroidaan yhdestä kahteen paria, joskus jopa kolme paria. Kun kisoissa kiertää toistakymmentä urheilijaa, saattaa kisapäivän aamuna olla työstössä jopa 30 paria suksia.

– Nyt Lahden kisoissa urheilijoita on vielä enemmän. Ja sitten tietenkin kotikisojen paineet huollollakin, Hukka kuvailee.

Hiihtoliitto tiedotti maanantaina, että Suomi suuntaa Salpausselän maastohiihdon kilpailuihin 30 urheilijan voimin.

Hän toteaa, että muissakin kisoissa on hiihdetty tykkilumella eikä se ole mikään tekijä enää nykyisin, varsinkaan, kun huoltojoukko on kokenut ja rajustikin vaihteleviin olosuhteisiin tottunut.

– Jos lunta ei ole ja maa paistaa ladun läpi, siihen meillä ei ole lääkkeitä, mutta lumella saadaan homma toimimaan.

Hiihtoliitto_artikkeli-hero_voitelu_900x500pxHuoltajien työ on käsityötä alusta loppuun. SHL/Jesse Väänänen

Hukan mukaan suksen valinnalla on iso merkitys urheilijan suorituksen kannalta, sillä luistelussa merkitys on jopa 85 prosenttia. Perinteisessä hiihtotavassa suurin merkitys on pitoalueen korkeudella.

– Tämä on käsityötä alusta loppuun. Mikään kone ei pysty hoitamaan hommaa A:sta Ö:hön.

Ammattilaisilla ymmärrys hengityksen suojaamisen tärkeydestä

Aki Hukka toteaa, että ammattilaiset ovat jo vuosia ymmärtäneet fluoripohjaisten voiteiden vaarallisuuden ja terveysriskin. Hänen mukaansa tietoisuus hengityksensuojauksen tärkeydestä suksivoitelun yhteydessä olisi tärkeää saada leviämään myös harrastajien keskuuteen.

– Hengityksensuojaus ja oma terveys pitäisi muistaa silloinkin, kun työskennellään autotallissa ja laitetaan suksia kuntoon viikonlopun kisoja tai ihan vain harrastamista varten.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS päätti viime vuonna kieltää C6- ja C8-yhdisteitä sisältävien fluorivoiteitten käytön kaikissa sen lajien kilpailuissa kauden 2020–2021 alusta lähtien. Kieltoa perustellaan fluoriyhdisteiden haitallisilla vaikutuksilla.

– Itse jatkan varmasti ylipaineella toimivan kasvo-osan kanssa työskentelyä sen mukavuuden vuoksi, vaikka sitä ei enää olisikaan pakko käyttää ja riittäisi kertakäyttöinenkin hengityksensuojain, Hukka sanoo.

Kirjoitettu 26/02/ 2020