Artikkeli_hero_aurinkolasit_640x250px

UV-säteilyn määrä kasvaa kevään myötä. Vaikka auringosta tuleva säteilyn määrä on heikkoa, kirkkailla ja puhtailla hangilla ja aukeilla paikoilla silmien kannalta lumesta heijastuva ultraviolettisäteily on maaliskuussa jo merkittävää.

Keväthanget ja esimerkiksi märkä asfaltti ovat UV-säteilyn vuoksi erityisen vaarallisia juuri heijastamisen vuoksi. Ihmisen katse on suuntautunut niin, että säteilyä kertyy alaviistosta runsaasti. Tällöin lumesta tai vedestä heijastuu suoraan silmiin suuri määrä säteilyä.

Voimakas UV-säteily voi aiheuttaa silmän sarveiskalvon tulehdusta eli niin sanottua lumisokeutta. Oireina ovat muun muassa sidekalvon punoitus, valonarkuus, lisääntynyt kyyneleritys ja kipu.

Millaiset ovat hyvät aurinkolasit työhön?

Suojalasien EN 172 standardin mukaan merkityt versiot ovat ammattikäyttöön hyväksyttyjä aurinkolaseja, eli yhdistelmä suoja- ja aurinkolaseista. Näiden suojalasien kaareva urheilullinen muotoilu suojaa hyvin myös sivulta tulevalta säteilyltä, jolloin suojaus on yleensä paljon parempi kuin tavallisilla aurinkolaseilla. Koska suojalasit ovat lisäksi testatut erilaisia kovia iskuja, ja usein myös kemikaaleja ja äärilämpötiloja vastaan, ne ovat turvallinen valinta myös urheiluun ja vapaa-aikaan.

Linssien värillä on väliä

Linsseistä voidaan valmistaa käytännössä minkä väriset tahansa, mutta käyttömukavuudeltaan ovat harmaat, ruskeat ja vihertävän harmaat parhaita, sillä ne pitävät värimaailman neutraalina.

Harmaat linssit ovat yleiskäyttöön sopivat. Ne eivät muuta värejä, mutta vähentävät silmään kulkeutuvaa valoa ja kirkkautta. Ruskeat linssit taas parantavat kontrastia. Tummat linssit, joissa on peilipinta, vähentävät huomattavasti kirkkautta.

Mitä tarkoittaa polarisaatio?

Polarisoiva linssi poistaa vaakasuorien pintojen heijastusta. Se päästää vain osan säteilystä läpi, joko pystysuuntaisen tai vaakasuuntaisen. Tällaista voi kohdata esimerkiksi sateenjälkeisellä tiellä, veneillessä tai talvisin hangilla. Polarisointi auttaa näkemään pinnanmuodot ja ympäristön terävämmin.

Asiantuntija suosittelee

Moni ennestään tuttu, useimmiten kirkkaalla linssillä nähty suojalasimalli on saatavilla myös harmaalla UV400 linssillä.

Artikkeli_sisalto_Zekler_36_Limited_Edition_Z104_640x250px

  • Zekler 36 Limited Edition suojalasit harmaalla UV400-suojatulla linssillä ovat tyylikkäät ja kevyet käyttää.
  • Zekler Z104 suojalasit ovat sporttisen tyylikkäät ja sopivat sekä työmaalle että vapaalle.
  • Zekler 31 on saatavilla myös erittäin toimivalla hopea-/peililinssillä, joka vastaa EN172 vaatimuksia.

Artikkeli_sisalto_Zekler_31_36_640x250px
Löydä lähin JÄLLEENMYYJÄ 

Skyddan asiantuntijoiden YHTEYSTIEDOT

Lue myös! Tiesitkö tämän silmiensuojaimista? 

Artikkeli: Katri Rintala

Kirjoitettu 15/02/ 2019