Artikkeli_hero_silmiensuojaus_640x250px

Silmät altistuvat monenlaisille riskeille.  Jokainen on varmasti saanut roskan silmään ja tietää, kuinka vaikeaa se on saada pois ja kuinka kivuliasta se voi olla.

Erilaisten kemikaalien, niin happojen kuin emästenkin, roiskeet aiheuttavat silmävammoja. Vammat ovat hyvin kivuliaita ja voivat johtaa jopa sokeutumiseen.

Erilaiset säteilyt, esimerkiksi UV- tai IR-säteily, voivat johtaa kaihisairauksiin. Katsominen suoraan ja silmiä suojaamatta hitsausliekkiin voi vaurioittaa sarveiskalvoa ja on joka tapauksessa kivuliasta.

Silmiensuojainten tehtävänä on torjua silmiä ja kasvoja uhkaavat vaarat. Oikean suojaimen valinnassa on tärkeää selvittää ensin, mitä riskejä ympäristössä on, ja sen jälkeen valita suojain huolellisesti sen tulevan käyttäjän mukaan.

Silmiensuojainten käyttäminen koko työpäivän ajan 100%:sti on ainoa varma tapa suojautua silmätapaturmilta. Jotta suojalasit suojaisivat turvallisesti ja että ne hyväksytään käyttöön, on tärkeää, että käyttäjä on saanut olla mukana silmiensuojainten valinnassa.

Hyvä tietää! Yhdetkään suojalasit eivät ole niin universaalia mallia, että ne sopisivat kaikille.

Miten silmiensuojaimet testataan?

Laadukkaat silmiensuojaimet on testattu EN166-standardin mukaan, eikä pelkkä CE-merkintä riitä.

Mekaaninen testaus
Standardin EN166 (vahvistettu lujuus) mukaisessa mekaanisessa testissä muun muassa singotaan 22 mm:n teräskuula silmiensuojainta päin 5,1 m/s:n nopeudella. "S" tarkoittaa, että tämä testi on tehty.

Lisätesti: nopeasti liikkuvat hiukkaset
Testissä käytetään 6 mm teräskuulaa, joka singotaan suojainta päin.
Pienienerginen isku – 45 m/s, merkintä F – suojalasit, naamiolasit, visiirit
Keskienerginen isku – 120 m/s, merkintä B – naamiolasit, visiirit

Optinen testaus
Silmiensuojaimet jaetaan optisen laadun mukaan 3 luokkaan. Se näkyy linssissä merkintänä 1, 2 tai 3. Luokan 1 suojaimet ovat optisilta ominaisuuksiltaan parhaat.

Muita standardeja suojalaseille
EN 170 Ultraviolettisäteilyn suodattimet.
EN 172 Suodattimet auringonvaloa vastaan ammattikäyttöön (UV400).

Kysy asiantuntijalta

Asiantuntijamme auttavat oikeiden suojainten valinnassa. Kysy Chatissa (arkisin klo 8-16) tai laita sähköpostia skydda@skydda.fi 

Skyddan asiantuntijoiden YHTEYSTIEDOT 

Tutustu Skyddan silmiensuojaimiin

Artikkeli: Katri Rintala

Lue myös! Varaudu aurinkoisiin työpäiviin

Kirjoitettu 18/02/ 2019