mips_miljo_504x211

Mips-turvajärjestelmä on suunniteltu tarjoamaan lisäturvaa kypärille erilaisiin tilanteisiin. Tietyissä iskuissa Mips-järjestelmä voi vähentää vahingoittavia voimia, jotka muutoin välittyisivät käyttäjän päähän.


Miten Mips-järjestelmä toimii?

Jos joutuisit onnettomuuteen ja saisit iskun päähän, kypärässäsi oleva Mips-järjestelmä on suunniteltu vähentämään tiettyjen iskujen pyörimisliikettä, joka muuten voisi siirtyä päähäsi.

Pyörivä liike on yleinen syy aivotärähdyksiin ja vakavampiin aivovaurioihin, kun kyseessä on vino isku päähän. Mips-järjestelmä koostuu matalakitkaisesta laakerista, joka on asennettu kypärän sisään. Törmäyksen sattuessa vähäkitkainen kerros on suunniteltu liikkumaan hieman kypärän sisällä, mikä auttaa ohjaamaan voimia poispäin. Tämän tarkoituksena on auttaa vähentämään aivovaurion riskiä.


Suorat vs. kulmat iskut

Perinteiset kypärät on suunniteltu suoria iskuja varten, mutta suurin osa iskuista osuu viistossa kulmassa. Matalakitkainen laakeri on suunniteltu vähentämään pyörimisvoimaa viistoiskujen aikana.

Mips_raka_vinklade_stotar_600x210

Turvajärjestelmä, joka jäljittelee aivoja

Toisin kuin perinteiset kypärät, jotka on suunniteltu ja testattu pääasiassa suoria iskuja varten, Mips-järjestelmän vähäkitkainen kerros jäljittelee aivojen omaa suojajärjestelmää pyörimisliikettä vastaan.


Mikä on pyörivä liike?

Useimmissa tapauksissa kun liikkuessasi kaadut ja saat osuman päähän, et kaadu suorassa linjassa. Pikemminkin putoat kulmassa, samalla tavalla kuin tennispallo koskettaa maata mailalla osumisen jälkeen. Kun pää osuu johonkin vinossa kulmassa, se altistaa pään pyörivälle liikkeelle, mikä voi tutkimusten mukaan olla vaarallisempaa kuin lineaariset törmäykset.

Kypärässäsi oleva Mips-järjestelmä toimii ylimääräisenä kerroksena, joka liikkuu hieman törmäyksessä ja on suunniteltu auttamaan vähentämään pyörimisliikkeen aiheuttamaa voimaa päästä poispäin.

Jotkut kypärätestausmenetelmät kuvaavat nykyään tarkemmin todellisia onnettomuuksia ja ottavat huomioon pyörivän liikkeen, mutta useimmat kypärätestausmenetelmät ovat pysyneet suhteellisen muuttumattomina vuosikymmeniä. Viimeaikaisen tieteellisen edistyksen ansiosta yhä useammat kypärätestausmenetelmät sisältävät kuitenkin pyörivän liikkeen testauksen. Mips uskoo, että testausstandardit muuttuvat ja kaikki testaukset sisältävät pyörivän liikkeen testauksen 3–4 vuoden sisällä.

zekler-zone_mips-web-640x480-image-3


Mistä tiedän, onko kypärässäni Mips-järjestelmä vai ei?

Etsi keltainen piste kypärän takaa. Monissa kypärissä näet ylimääräisen lisäkerroksen. Muissa kypärissä kerros on integroitu pehmusteeseen, joten lisäkerros ei välttämättä ole yhtä näkyvä. Kypärän tuotepakkauksen tulee vahvistaa, että siinä on Mips-järjestelmä.

 

Kirjoitettu 08/04/ 2024

Sinua voisi kiinnostaa myös